Co-ouderschap is een situatie waarbij ouders na een scheiding samen de verantwoordelijkheid en rechten hebben voor het opvoeden en verzorgen van hun kinderen. Beide ouders brengen ongeveer evenveel tijd met hun kinderen door en nemen samen beslissingen over de opvoeding van de kinderen.
Waarom kiezen voor co-ouderschap?
Kinderen blijven in contact met beide ouders:
- Co-ouderschap stelt ouders in staat om een actieve rol te blijven spelen in het leven van hun kinderen, ondanks hun scheiding.
- Kinderen zijn gebaad bij duidelijke regels en structuur: Een goed werkend co-ouderschap kan hieraan bijdragen en zorgt er op deze manier voor dat kinderen zich veilig en geborgen voelen.
- Co-ouderschap zorgt ervoor dat kinderen niet het contact verliezen één van de ouders, wat, als dit wel gebeurt, kan leiden tot emotionele problemen.
- Kinderen hebben beide ouders in hun leven: Co-ouderschap stelt kinderen in staat om te leren van de unieke eigenschappen en kwaliteiten van beide ouders.
- Er is niet één ouder die voor alles verantwoordelijk is: in een co-ouderschap dragen beide ouders de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van de kinderen en de kosten.
Heeft co-ouderschap nadelen?
Een co-ouderschap is niet voor alle ouders en kinderen de beste oplossing, er kleven zeker ook nadelen aan:
- Co-ouderschap kan leiden tot communicatieproblemen tussen de ouders, vooral als zij moeite hebben om samen te werken en beslissingen te nemen.
- Co-ouderschap kan ook leiden tot conflicten tussen de ouders, vooral als zij niet op dezelfde manier denken over opvoeding en opvoeding van het kind.
- Kinderen kunnen gestrest raken door de constante veranderingen in de opvoeding en de verblijfplaats, vooral als de ouders ver uit elkaar wonen en niet op één lijn zitten.
- Co-ouderschap kan beperkingen opleggen aan de ouders, zoals het niet kunnen verhuizen zonder toestemming van de andere ouder.
Wat moet ik doen als ik co-ouderschap wil?
Als jij en je ex-partner voor een co-ouderschap willen kiezen, zijn er een aantal stappen die jullie kunnen nemen:
- Ga het gesprek aan met elkaar over co-ouderschap en jullie wensen en ideeën hierover.
- Laat je informeren over de specifieke kenmerken van een co-ouderschap en zoek informatie hierover op. Dit kan jullie helpen om je beter voor te bereiden op de verantwoordelijkheden die bij co-ouderschap komen kijken.
- Wees flexibel: Houd er rekening mee dat co-ouderschap veel aanpassing en flexibiliteit vereist, omdat de situatie van het kind en de ouders kan veranderen. Wees bereid om aanpassingen te maken en compromissen te sluiten als dat nodig is.
Schakel een mediator in
Met de hulp van een mediator kunnen jullie een succes maken van jullie co-ouderschap. De mediator is neutraal en onpartijdig en kan jullie helpen met het opstellen van een ouderschapsplan en het bespreken van de regels die jullie binnen het co-ouderschap willen hanteren. In overleg met de ouders, stelt de mediator een ouderschapsplan op waarin staat hoe jullie de zorgverdeling en de verantwoordelijkheden verdelen. Denk aan zaken zoals: Hoe regel je het halen en brengen, in welke verhouding betalen jullie de kosten van de kinderen en wie neemt welke beslissingen over de opvoeding. Wie onderhoudt het contact met de school, met de huisarts, met de sportclub, etc.
Michelle van Bommel en Evelien van Elst van Scheiden in Utrecht staan jullie graag bij in het maken van deze afspraken. Neem contact met ons op voor meer informatie op 030-2072016 of info@scheideninutrecht.nl