Vluchten, vechten, bevriezen

Je herkent het vast wel; een stresssituatie kent drie standaard reacties: Je bevriest, je hebt de neiging om weg te rennen of voelt juist drang om te vechten. Dit wordt ook wel Fight Freeze Flight genoemd.

Ons Brein

Ons brein bestaat uit 3 lagen. De eerste laag is het zogenaamde “reptielenbrein”. Het is ons oudste brein en bestaat uit de kleine hersenen en de hersenstam. Dit brein is 24 uur per dag alert, kijkt uit voor gevaar en is puur gericht op overleven. Dit stukje van onze hersenen is verantwoordelijk voor de basale Fight Freeze Flight reactie is stresssituaties. De tweede laag van ons brein is zoogdierenbrein, oftewel het limbisch brein. Dit brein ligt om het reptielenbrein heen. Dit deel van onze hersenen is ruim 200 miljoen jaar geleden ontwikkeld en functioneert, net als het reptielenbrein, onbewust. Dit deel van onze hersenen regelt vooral onze non-verbale communicatie.

Het zoogdierenbrein is erop gericht om jou zo lang mogelijk in leven te houden en om jouw soort niet te laten uitsterven; het zoekt dus naar voortplantingsmogelijkheden en naar correct sociaal gedrag. Als je in een groep leeft heb je meer overlevingskansen dan alleen. Wat het zoogdierenbrein niet kan is rationeel en creatief denken, dat wordt overgelaten aan ons derde brein: het mensenbrein.

Het mensenbrein

Het mensenbrein, de neocortex, hierin zit onze ratio en ons intellect. Het ligt om het zoogdierenbrein heen en zorgt ervoor dat je nadenkt over de beslissingen die je primitieve en impulsieve reptielen- en zoogdierenbrein voor je hebben genomen. In stresssituaties komt het mensenbrein amper aan de beurt.

Pas als het reptielenbrein geen gevaar ziet en het zoogdierenbrein voelt zich comfortabel met de situatie kan je mensenbrein rationele beslissingen nemen. Als er gevaar dreigt of als je te maken krijgt met heftige emoties nemen je reptielen- en zoogdierenbrein de beslissingen voor je. Je mensenbrein kan dan niet meer goed nadenken over wat het handigste is om te doen of te reageren. In een stresssituatie kan het zijn dat je boos wordt of gaat schelden bijvoorbeeld. We hebben allemaal wel eens een situatie meegemaakt waarin we iets onaardigs hebben gezegd waar we later spijt van hadden.

Het mensenbrein schrikt van deze impulsieve reactie van het reptielen of zoogdierenbrein en wordt even buitenspel gezet, het doet niet meer mee. Als mediators in Gorinchem, Utrecht en omgeving kijken we graag naar de psychologische aspecten van een scheiding.

De verschillende breinen tijdens scheiding

Reptielenbrein:

Als je te horen krijgt van je partner dat hij of zij wil scheiden zal je reptielenbrein waarschijnlijk in actie komen; er dreigt gevaar. Heb je straks nog een dak boven je hoofd? Hoe moet je het financieel voor elkaar krijgen? Wat gebeurt er met de kinderen? Pas als het gevaar geweken is, oftewel er oplossingen of mogelijkheden zijn besproken zal je reptielenbrein zich gedeisd houden.

Zoogdierenbrein:

Als je gaat scheiden ervaar je veel emoties. Verdriet, angst, boosheid, schaamte, je voelt je verlaten, bedrogen, in de steek gelaten. Je zoogdierenbrein draait overuren. Het is belangrijk dat je deze emoties kunt uiten, dat er naar je geluisterd wordt en dat je wordt erkend in je emoties.

Mensenbrein:

Het brein dat je het hardst nodig hebt tijdens de scheiding is het moeilijkste te bereiken. Pas als het reptielenbrein geen gevaar meer ziet en het zoogdierenbrein tot rust is gekomen is het mogelijk voor je mensenbrein om zich te concentreren op de beslissingen die genomen moeten worden tijdens een scheiding.

Gratis en vrijblijvend mediationgesprek

Tijdens de mediationgesprekken bij Scheiden in Utrecht proberen wij, Evelien & Michelle, jullie zoveel mogelijk op je gemakt te stellen. We nemen jullie veel werk uit handen, we maken overzichtelijke schema’s en we leggen in duidelijke taal uit hoe jullie ervoor staan en welke beslissingen er genomen moeten worden. En de onderwerpen die voor jullie het meest urgent zijn komen als eerst aan bod. Kortom, wij ontzorgen jullie op alle vlakken waardoor je reptielenbrein geen gevaar meer ziet, je zoogdierenbrein kalmeert en je mensenbrein kan helpen met het maken van weloverwogen beslissingen. We zorgen ook voor een second opinion en bieden inzicht wanneer jullie advies willen over hoe je een nieuwe woning kan vinden na een scheiding.

Willen jullie scheiden in de buurt van Gorinchem, omgeving Culemborg of omgeving Utrecht? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek met onze mediators Michelle van Bommel of Evelien van Elst.

Gratis kennismaking

Scheiden in Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

Evelien van Elst en Michelle van Bommel

Scheiden met een koopwoning

Scheiden met een koopwoning Jullie hebben besloten te gaan scheiden en zijn nu benieuwd welke afspraken jullie kunnen maken over jullie koopwoning. Wil één van

Lees verder »

Fight, Flight, Freeze

Vluchten, vechten, bevriezen Je herkent het vast wel; een stresssituatie kent drie standaard reacties: Je bevriest, je hebt de neiging om weg te rennen of

Lees verder »
scheiden-in-utrecht-banner

Top 5 oorzaken scheiding

Waarom gaan echtparen scheiden? Misschien gaat het niet goed tussen jullie, hebben jullie steeds meer ruzie en lijk je er samen niet uit te komen.

Lees verder »
scheiden-in-utrecht-banner

Wat kost een scheiding?

Kosten scheiding De kosten van een scheiding kunnen behoorlijk oplopen, zeker als jullie het niet eens zijn over veel zaken en negatieve emoties een grote

Lees verder »