Voor veel scheidende stellen is het momenteel één van de grootste zorgen: Kan ik wel een woning vinden na onze scheiding? De overspannen huizenmarkt maakt die zoektocht niet makkelijk. Het is een uitdaging geschikte woonruimte te vinden, maar toch merken wij bij de stellen die wij begeleiden dat het meestal binnen een half jaar lukt om een oplossing te vinden.
Hierbij delen wij 10 tips die kunnen helpen bij het vinden van geschikte woonruimte.
10 tips voor het vinden van een woning
Tip 1
Bedenk dat de woning die je nu zoekt niet het eindstation hoeft te zijn. Wees flexibel in je wensen en eisen. Is er een slaapkamer te weinig, maar is de locatie wel perfect? Het slaapkamer probleem is vast op een andere manier op te lossen. Uit ervaring weten wij dat het rust brengt om een eigen plekje te hebben. Dat dit niet meteen je droomwoning is, is niet erg. Als je eenmaal een eerste huis hebt gevonden, kun je vanuit daar rustig doorzoeken naar een woning die aan meer van jouw wensen voldoet.
Tip 2
Vertel zoveel mogelijk mensen dat je opzoek bent naar een woning. Dat is niet makkelijk, want het houdt in dat je ook over jullie scheiding zult moeten praten, maar echt noodzakelijk als je snel een huis wilt vinden. We maken zeer regelmatig mee, dat scheidende stellen via hun netwerk een woning vinden.
Tip 3
Ben je nog niet ingeschreven bij een woningbouwvereniging, regel dit dan alsnog. Ook met een korte wachttijd kan het soms lukken een woning te huren. En maak je nu geen gebruik van je inschrijving, dan heb je er in de toekomst wel iets aan.
Tip 4
Ga in gesprek met een financieel adviseur. Er kan vaak meer dan je denkt. Vertrouw niet op een snelle “wat kan ik lenen” berekening via internet, maar laat een expert goed met je meekijken en laat je adviseren over de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. Dit geldt zowel voor de partij die in huidige woning wil blijven wonen als de vertrekkende partij. En kun je zelf niet zo’n hoge hypotheek afsluiten? Dan is dit met hulp van ouders of andere familieleden misschien wel mogelijk.
Tip 5
Er is niks mis met huren. Vaak krijgen wij te horen dat de partij die uit de gezamenlijke woning vertrekt direct een andere woning wil kopen. Een koopwoning is niet heilig; kopen heeft ook nadelen. Helemaal als je gehaast een woning zoekt en er veel druk achter zit. Het kost onnodig veel geld als je er na korte tijd achter komt dat de door jou gekochte woning toch niet zo bij je past als je dacht. Huren brengt minder verantwoordelijkheden met zich mee dan kopen. Het kan veel rust geven tijdelijk iets te huren en vanuit daar te zoeken naar een geschikte koopwoning.
Tip 6
Heb je wel een leuke koopwoning gevonden? Sluit dan een brief met jouw persoonlijke verhaal bij als je op de woning gaat bieden. Veel verkopers zijn hier gevoelig voor. Misschien doe jij niet het hoogste bod, maar als je sympathie weet op te wekken en de verkoper begrijpt hoe belangrijk het voor je is om een fijne eigen plek te hebben dan zou het zomaar kunnen dat ze jou het huis gunnen en niet die belegger die het direct weer wil doorverkopen of er studentenkamers van wil maken.
Tip 7
Stel je wensen bij. Heb je het programma “kijken zonder kopen” weleens gezien? De naam zegt het al, in dit programma koop je een huis zonder te kijken. De makelaar en “bob de bouwer” kopen het huis voor je aan. Een terugkerend thema is altijd het doen van concessies. Aan het begin van een aflevering hebben de deelnemers een enorme wensenlijst, na een lange zoektocht blijkt eigenlijk altijd dat er concessies gedaan moeten worden, bijvoorbeeld op het gebied van het type huis, de locatie, het oppervlakte of het aantal slaapkamers, Het is niet leuk, maar zo zit de huizenmarkt momenteel in elkaar. Kijk dus nog eens kritisch naar jouw wensenlijstje en bedenk wat je kunt wegstrepen.
Tip 8
Zet social media in. Vertel op zoveel mogelijk online netwerken over jouw zoektocht naar een huis. Jouw bericht hoeft maar net bij de juiste persoon in de tijdlijn te verschijnen. Bijvoorbeeld bij iemand die een jaar op reis gaat en tijdelijk een oppas voor zijn huis zoekt.
Tip 9
Onderzoek andere opties dan huren of kopen. Is het bijvoorbeeld mogelijk met iemand anders woonruimte te delen? Zijn er antikraak projecten bij jullie in de buurt? Is het mogelijk een tiny-house bij iemand op het erf te zetten? Denk buiten de gebaande paden en laat je verassen door de mogelijkheden.
Tip 10
Last but not least; geef de hoop niet op! Laat je niet bang maken door negatieve berichten in de media of door tegenslagen. Er is ook voor jou ergens een huis, echt waar! De meeste mensen vinden binnen een half jaar een nieuwe woning. Geef niet op, blijf doorzoeken en heb vertrouwen in de toekomst.
Wat kan Scheiden in Utrecht voor jullie doen?
Een huis zoeken is iets wat je zelf doet, maar Scheiden in Utrecht kan je wel helpen om het financiële plaatje te schetsen. Hoe hoog is je netto maandinkomen na de scheiding, hoe zit het met toeslagen en alimentatie. Wij brengen het voor jou in kaart zodat je precies weet wat jouw maandelijkse budget is voor het betalen van huur of hypotheek. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze mediators vertellen we je hier graag meer over. Neem contact met ons op via info@scheideninutrecht.nl of 030-2072016. Wij werken o.a. als Mediators in Ijsselstein en omgeving.