Jullie hebben besloten te gaan scheiden en zijn nu benieuwd welke afspraken jullie kunnen maken over jullie koopwoning. Wil één van jullie de woning en hypotheek overnemen na de scheiding? Willen jullie de woning verkopen? Of besluit je om de woning nog een tijdje gezamenlijk aan te houden? In deze blog informeren we je over de diverse opties en de voor- en nadelen hiervan. 

Verkopen woning na scheiding

Jullie kunnen besluiten de woning te verkopen. Samen met een makelaar bepalen jullie de verkoopprijs en de bodemprijs; jullie spreken een minimaalbedrag af waarvoor de woning mag worden verkocht. In jullie scheidingsconvenant worden afspraken gemaakt over de uiterlijke verkoopdatum en hoe jullie de opbrengst van de woning samen verdelen. Wij kijken ook met jullie mee naar de gevolgen van de verkoop; Heeft de woning overwaarde? Heb je na verkoop een groot geldbedrag op je rekening staan? Dan kan dit gevolgen hebben voor de toeslagen waar je na de scheiding misschien recht op hebt zoals zorgtoeslag of het kindgebondenbudget. 

Het voordeel van het verkopen van jullie woning is dat er wordt geboden naar waarde, de verkoop zal hoogstwaarschijnlijk meer opleveren dan als één van jullie de woning overneemt.

Het nadeel van het verkopen van jullie woning is dat je allebei een nieuwe woning moet zoeken. Als jullie kinderen hebben is het voor hen ook een grote verandering zijn; zij verhuizen niet één maar twee keer, dit kan behoorlijk wat impact hebben. 

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Een andere optie is dat één van jullie twee de koopwoning en de hypothecaire schuld overneemt. De woning en de hypotheek komen op naam van de blijvende partij te staan. Het proces van het overnemen van de hypotheek wordt “ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid” genoemd en regel je via een hypothecair planner of rechtstreeks bij de bank. 

Jullie dienen samen overeen te komen welke waarde jullie de woning toekennen. In het scheidingsconvenant worden afspraken gemaakt over de hoogte van de overwaarde, wanneer dit bedrag aan de vetrekkende partij wordt betaald en wanneer de vertrekkende partij uiterlijk verhuist. 

Het voordeel van deze constructie is, is dat er na de scheiding maar voor één van jullie een nieuwe woning gezocht hoeft te worden. Kinderen ervaren het vaak ook heel positief als ze in ieder geval een deel van hun tijd in het huis kunnen blijven wonen waar ze zijn opgegroeid. 

Het nadeel is dat regelen van het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid geen eenvoudige klus is. Het kan een lang proces zijn en is niet goedkoop; er komen kosten bij voor de financieel planner, geldverstrekker, taxateur en notaris.  

Bird nesting

Is verkopen of de woning overnemen voor jullie geen optie, of iets wat je niet direct na de scheiding wilt regelen, dan kunnen jullie ervoor kiezen de woning onverdeeld te laten. Jullie blijven samen eigenaar van de woning en ook samen verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Je kunt afspreken dat één van beide in de woning blijft wonen en de ander een huurwoning zoekt. In het scheidingsconvenant maken jullie hele duidelijke afspraken over het betalen en verdelen van de kosten van de koopwoning en de huurwoning. 

Tegenwoordig kiezen veel stellen er na hun scheiding voor om aan “bird nesting” te doen. Dit houdt in dat de kinderen “in het nest” blijven en de ouders om de beurt bij ze wonen. Niet de kinderen maar de ouders pendelen dan dus heen en weer tussen de echtelijke woning en een andere plek. Soms kan dit een huurappartement zijn, maar het kan ook zijn dat je de dagen dat je niet bij de kinderen bent bij tijdelijk bij iemand anders intrekt. (ouders, vrienden, een nieuwe partner, etc.) 

Het voordeel van bird nesting is dat het vooral voor de kinderen heel fijn is: zij hoeven niet te verhuizen en niet heen en weer te reizen tussen hun ouders. Het nadeel van bird nesting is dat het in de praktijk alleen werkt als er hele goede afspraken worden gemaakt en als je als ouders goed met elkaar kunt communiceren, ondanks dat je in scheiding ligt. 

Koopwoning en overwaarde

Aan alle drie de opties zitten voor- en nadelen. Laat je voordat jullie een beslissing nemen goed informeren door een hypothecair planner en een mediator over de verschillende mogelijkheden en de gevolgen hiervan. Vooral op het gebied van de hypotheek en de overwaarde zijn er verschillende scenario’s denkbaar.  Zo is het bijvoorbeeld een mogelijkheid een zogenaamde “meerwaardeclausule” in het scheidingsconvenant op te nemen. Jullie spreken dan af dat als één van de twee de woning overneemt en deze binnen een bepaalde tijd weer verkoopt, de ander meedeelt in de waardevermeerdering van de woning. Ook kunnen jullie afspreken dat de overwaarde niet in één keer wordt uitgekeerd, maar dat dit ook kan worden uitgesteld.

Afspraken maken over de koopwoning

Wat kan Scheiden in Utrecht voor jullie doen? Wij begeleiden jullie in het nemen van de diverse beslissingen over jullie koopwoning. Samen met de mediators van Scheiden in Utrecht verkennen jullie de opties met elkaar. Aan de hand van jullie wensen en gegevens brengen wij het financiële plaatje in kaart zodat je weet wat je na de scheiding maandelijks te besteden hebt. 

Bel ons voor meer informatie of het maken van een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek op 030-2072016 of mail naar info@scheideninutrecht.nl

Scheiden in Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

Michelle van Bommel en Evelien van Elst 

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scheiden in het buitenland

Scheiden is een emotioneel en complex proces, ongeacht waar het plaatsvindt. Bij een scheiding in het buitenland moeten jullie ook rekening houden met diverse juridische

Lees verder »