Wat als ik overlijd tijdens of na de scheiding?

Als jij en je partner gaan scheiden is het belangrijk om je te realiseren dat er ook het één en ander wijzigt op het gebied van het erfrecht. Heb je een testament gemaakt voor of tijdens jullie huwelijk? Dan wil je hier na de scheiding misschien iets aan veranderen. Heb je geen testament? Dan wil je er nu wellicht juist wel één opstellen. 

Het wettelijke erfrecht 

Als jij en je echtgenoot geen testament hebben opgesteld geldt bij overlijden het wettelijke erfrecht. Je echtgenoot en je kinderen zijn je eerste erfgenamen. Sinds 2003 is het bij wet zo geregeld dat de langstlevende automatisch alle bezittingen en schulden erft. Heb je kinderen? Dan wordt hun heel van de erfenis omgezet in een niet-opeisbare vordering in geld op de langstlevende. 

Wettelijk erfrecht en de scheidingsprocedure

Als je in een scheidingsprocedure bent verwikkeld kan het zijn dat je liever niet hebt dat jouw nalatenschap bij je toekomstige ex-partner terechtkomt. Zolang de scheiding nog niet officieel is blijf je echter wel elkaars erfgenamen. De scheiding is officieel vanaf het moment dat deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Zolang dit nog niet is gebeurd blijven jij en je partner elkaars eerste erfgenaam.
Er is een uitzondering: Als je in je testament een echtscheidingsclausule hebt opgenomen sluit je hiermee je echtgenoot uit als erfgenaam tijdens het scheidingsproces. 

Na de scheiding 

Vanaf het moment dat de scheiding is ingeschreven bij de registers van de burgerlijke stand is je ex-partner niet meer jouw erfgenaam. Wie erven er dan wel? Als je geen (klein)kinderen hebt zijn eerst je ouders, broers en zussen en hun afstammelingen je erfgenamen. Hierna volgen grootouders met hun (klein) kinderen, ooms tantes, neven en nichten. En de laatste groep zijn overgrootouders en hun afstammelingen.
Heb je wel kinderen, dan zijn zij (of hun afstammelingen) samen jouw erfgenamen. 

Minderjarige kinderen 

Zolang kinderen minderjarig zijn hebben beide ouders meestal het gezag. Dit betekent dat allebei de ouders naast de zorg voor de opvoeding ook de zorg over het vermogen van de kinderen hebben.

Als één van de ouders overlijdt krijgt de achterblijvende ouders dus het volledige bewind over de erfenis die de kinderen van de overleden ouder ontvangen. Wil je dit niet? Dan kun je in een testament laten opnemen dat iemand anders het financiële bewind krijgt over het vermogen van de kinderen. 

De RegisterExecuteur 

De RegisterExecuteur helpt je om je nalatenschap in kaart te brengen en voor te bereiden.
Samen inventariseren we je huidige situatie, de juridische en fiscale kant wordt in kaart gebracht en we leggen alles vast in het “digitale nalatenschapsdossier”. Een uniek digitaal dossier waarin alles met betrekking tot je nalatenschap wordt verzameld. Van uitvaartwensen tot testament.
De RegisterExecuteur stelt een “boodschappenlijstje” voor je op waarmee je bij de notaris een testament kunt laten opstellen of aanpassen.

Wil je meer informatie? Evelien van Elst, RegisterExecuteur bij www.nagelaten.nl helpt je graag verder. Mail haar op info@nagelaten.nl of bel 030-2072799. 

Scheiden in Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

Michelle van Bommel en Evelien van Elst 

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.