Helaas lopen sommige relaties stuk, om allerlei verschillende redenen. Al ben je nu op een punt, waarop je niet langer met elkaar verder wilt, toch is het belangrijk om te proberen je relatie net zo te beëindigen als je ‘m bent begonnen: Met respect en liefde voor elkaar.

Hoe lukt het je om respectvol uit elkaar te gaan?

Het allerbelangrijkste is dat beide partijen bereid zijn om er samen uit te komen. Als die bereidheid en vooral commitment er is, dan is het belangrijk dat je elkaars kant van het verhaal aanhoort. Immers, een verhaal of een conflict heeft altijd meerdere kanten en belangen en er is geen waarheid in zwart/wit gedrukt.

Door het luisteren naar het verhaal van de ander, ontstaat er vaak veel meer begrip naar elkaar en lukt het je makkelijker om goede afspraken voor de toekomst te maken. Gedurende het proces, zal je merken, dat je niet alleen de ander hiermee helpt, maar vooral ook jezelf. Als je op een goede en respectvolle wijze je relatie weet af te ronden, maakt dit de weg vrij naar een nieuwe toekomst voor jezelf.

De Financiën

Als het gelukt is om begrip te krijgen voor ieders kant van het verhaal, wordt het makkelijker om afspraken over de financiën te maken.

Onzekerheid over de financiële situatie na de scheiding is voor de meeste stellen een grote zorg en het is belangrijk om zo snel mogelijk alles op een rijtje te hebben en de afspraken
hierover vast te leggen. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat je de aandacht op andere zaken kunt richten, die nog geregeld moeten worden als je uit elkaar gaat.

De Kinderen

Bijna alle ouders maken zich zorgen over de impact van de scheiding op de kinderen. Alle ouders willen uiteraard dat hun kinderen voorop staan. Echter, dit lukt alleen als ouders respectvol met elkaar om kunnen gaan en de financiële situatie op een goede manier geregeld is.
Vaak is het opstellen van het ouderschapsplan voor ouders een emotionele gebeurtenis, omdat dan de impact van hun beslissing om te gaan scheiden pas echt zichtbaar wordt. Om inderdaad de kinderen op de eerste plek te zetten, is het dus belangrijk dat ouders elkaar niet afvallen en op 1 lijn blijven zitten samen. Onthoud; als je richting de kinderen je ex-partner afvalt, voelt het voor de kinderen alsof je hun afvalt. Je bent immers beiden ouders!  Kinderen zien hun ouders als een eenheid en zorg ervoor dat ze dit na de scheiding nog steeds zo zien.

Wees Duidelijk naar de Kinderen

Zorg ervoor dat je de kinderen duidelijk vertelt dat je elkaar nog steeds aardig vindt en dat je altijd de ouders van hen zult blijven, maar dat jullie niet meer samen komen. Kinderen kunnen al snel denken dat ouders weer bij elkaar komen, als ze na de scheiding goed met elkaar om blijven gaan en je wilt de kinderen uiteraard geen valse hoop geven.

HANDIGE TIPS:

Blijf Begrip Houden Voor Elkaars Situatie
Vaak is één van de partijen met zijn of haar gevoel en acties al verder in het proces is, dan de andere partij. Geef elkaar de ruimte en tijd om aan de scheiding te wennen. Dit is niet altijd eenvoudig maar het helpt je om de scheiding op een goede manier af te ronden.

Blijf Je Emotie De Baas
Probeer je emoties niet de overhand te laten nemen. Althans, wat we hiermee bedoelen is, probeer geen dingen tegen elkaar te zeggen vanuit je emotie waar je later misschien spijt
van hebt.

Blijf Praten Met Elkaar
Communiceren via whatsapp tijdens de scheiding gebeurt heel veel maar is in de meeste gevallen af te raden. Online komen zaken vaak anders of harder over en voordat je het weet, escaleert iets kleins tot onherstelbare schade. Probeer juist nu met elkaar in gesprek te blijven, bel elkaar op, of drink af en toe een kop koffie of goed glas wijn met z’n tweeën.

Scheidingsmediation Scheiden in Utrecht

De scheidingsmediators van Scheiden in Utrecht helpen jullie hierbij. Tijdens de mediationgesprekken wordt er ook over jullie relatie voor én na de scheiding gesproken. Nieuwsgierig? Plan een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek in via info@scheideninutrecht.nl of via 030-2072016. Wij werken onder andere als mediators in Vleuten, Utrecht, IJsselstein en Montfoort.

Scheiden in Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

Evelien van Elst en Michelle van Bommel

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scheiden in het buitenland

Scheiden is een emotioneel en complex proces, ongeacht waar het plaatsvindt. Bij een scheiding in het buitenland moeten jullie ook rekening houden met diverse juridische

Lees verder »