Scheiden en kinderen

Scheiden en kinderen

Ouders in scheiding die bij ons aan tafel zitten zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde; We willen dat de kinderen zo goed mogelijk uit de scheiding komen, dat ze er zo min mogelijk last van hebben en we willen afspraken maken in het belang van de kinderen. 

Dat is een heel mooi voornemen maar om dit ook echt in de praktijk uit te voeren is niet altijd makkelijk. Tijdens de mediation gesprekken bij Scheiden in Utrecht staan jullie kinderen centraal. Wij helpen jullie bij het maken van goede afspraken die zowel werkbaar als toekomstbestendig zijn.  

Hoe vertel je het de kinderen?

Jaarlijks horen duizenden kinderen dat hun ouders gaan scheiden. Deze boodschap heeft behoorlijk wat impact en vaak weten kinderen jaren erna nog precies waar ze zich bevonden toen ze het te horen kregen. De kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden is niet makkelijk. Er zijn wel een paar tips en tricks die ervoor kunnen zorgen dat de boodschap zo duidelijk mogelijk overkomt.  

  • Bereid het gesprek samen voor en stem met elkaar af hoe jullie het willen aanpakken. 
  • Vertel het de kinderen op een plek waar zij zich veilig voelen en bij voorkeur samen.  
  • Leg de schuld van de scheiding niet bij de andere ouder en zéker niet bij de kinderen.  
  • Laat de kinderen weten dat jullie onvoorwaardelijk van ze houden.  
  • Laat de kinderen weten dat ze altijd met al hun vragen en gevoelens bij jullie beide terecht kunnen. En maak dit ook waar. 

scheiden-regelen

Ouderschapsplan verplicht

Ouders die uit elkaar gaan en samen minderjarige kinderen hebben zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt niet alleen voor getrouwde stellen maar ook als je een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont is een ouderschapsplan verplicht. De scheidingsmediators van Scheiden in Utrecht helpen jullie hiermee.  

Het maken van een ouderschapsplan start altijd met het invullen van een checklist. Hierin staan alle onderwerpen die in het ouderschapsplan terugkomen. Deze checklist vullen jullie samen of individueel in. Maar net wat goed voelt en wat voor jullie het prettigst is.  

Aan de hand van jullie antwoorden gaan we samen in gesprek. Op welke punten is er al overeenstemming? En op welke punten juist niet? Wat verwacht je na de scheiding van de andere ouder? En wat kun jij voor de andere ouder doen om hem/haar te helpen?  

Kinderalimentatie

Het grootbrengen van kinderen is niet goedkoop. Ze eten de koelkast leeg, verbruiken stroom en water en hebben zo hun basisbehoeftes als school, kleding, hobby- en sportclubs. Na de scheiding lopen deze kosten natuurlijk gewoon door. Scheiden in Utrecht brengt voor jullie in kaart wat de kinderkosten zijn en hoe jullie deze kosten na de scheiding kunnen verdelen. We praten met jullie over de mogelijkheden van kinderalimentatie en een gezamenlijke rekening voor de kinderkosten. Ook worden er afspraken gemaakt over grotere uitgaven naast de “dagelijkse” kosten.  

Rechtbank en kinderen  

Kinderen vanaf 12 jaar krijgen, als hun ouders een echtscheiding aanvragen, automatisch een uitnodiging van de Rechtbank. Ze worden uitgenodigd om te komen praten over de scheiding en de gevolgen hiervan. Kinderen hoeven hier geen gehoor aan te geven.  Ze kunnen ook schriftelijk laten weten dat ze van de scheiding op de hoogte zijn en het eens zijn met de afspraken die hun ouders hebben gemaakt. 

Scheiden in Utrecht biedt de mogelijkheid om al voor het indienen van het echtscheidingsverzoek een gesprek met de kinderen, van alle leeftijden, te hebben. Tijdens dit kindgesprek, waar jullie als ouders in principe niet bij aanwezig zijn, vragen we de kinderen hoe zij de scheiding ervaren, wat er goed gaat en wat er minder goed gaat. Dit gesprek is vertrouwelijk. Alleen met goedkeuring van jullie kind komt de informatie bij jullie terecht.    

Gratis kennismaken 

Gaan jullie scheiden of uit elkaar en willen jullie hulp bij het opstellen van een ouderschapsplan? Neem dan contact met ons op. We plannen dan een kennismakingsgesprek in bij ons op kantoor of bij jullie thuis. Dit gesprek is geheel kosteloos en vrijblijvend. Neem contact met ons op via info@scheideninutrecht.nl of 030-2072016

Vrijblijvende afspraak maken

 

 

 

 

 

 

 

 

Michelle van Bommel en Evelien van Elst 

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.