Dagelijks zijn meerdere kinderen die te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. Hoe pak je als ouders zo’n gesprek aan? Hoe zorg je ervoor dat de kinderen zich gehoord en veilig voelen? Scheiden in Utrecht heeft een aantal tips voor ouders die hun kinderen over de scheiding gaan vertellen.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Een scheiding kan een moeilijke en verwarrende tijd zijn voor kinderen. Wat kunnen jullie als ouders doen om jullie kinderen te helpen deze periode te verwerken? Bereid het gesprek met de kinderen eerst samen voor, stem met elkaar af hoe jullie het zullen aanpakken. Vertel sámen aan de kinderen dat jullie uit elkaar gaan. Laat merken dat jullie beiden achter de beslissing om te scheiden staan (ook al voelt dat misschien anders) Leg de schuld nooit bij de andere ouder en zéker niet bij de kinderen neer. Laat de kinderen weten dat jullie van ze houden en dat ze altijd bij jullie terecht kunnen, zowel bij mama als bij papa.

Tips voor scheidende ouders

Geef je kinderen de ruimte om te praten: Laat je kinderen weten dat je er voor hen bent en dat ze met jou kunnen praten over hun gevoelens en zorgen. Luister naar hen zonder te oordelen en geef ze de ruimte om hun gevoelens te uiten.

Kinderen hebben stabiliteit nodig in hun leven, vooral tijdens een scheiding. Blijf daarom consistent en voorspelbaar: Probeer zoveel mogelijk een routine en structuur te behouden, zoals vaste bedtijden en maaltijden. Dit kan je kinderen helpen zich veilig te voelen en zo weten ze wat ze kunnen verwachten.

Zorg voor de basisbehoeften: Zorg ervoor dat je kinderen gezond eten, voldoende slapen, regelmatig beweging en liefde krijgen.

Moedig de kinderen aan over hun emoties te praten. Samen een boek lezen over scheiden dat past bij hun leeftijd kan helpen om het gesprek aan te gaan. Of het spelen van een rollenspel met knuffels, lego of ander speelgoed stimuleert het praten over emoties.

Misschien een open deur, maar probeer conflicten met je ex-partner te vermijden of in ieder geval buiten het zicht en gehoor van de kinderen te houden. Vermijd het praten over de scheiding in het bijzijn van je kinderen en vermijd het bekritiseren van je ex-partner waar zij bij zijn.
Gebruik de kinderen nooit om informatie in te winnen over de andere ouder, of boodschappen aan de ander over te brengen.

Wees eerlijk en duidelijk over wat er gaat gebeuren na de scheiding. Leg uit waar de kinderen gaan wonen, wie er voor hen gaat zorgen en hoe de omgangsregeling eruit gaat zien. Vertel wat er gaat veranderen, maar ook wat er niet gaan veranderen. En stel vragen, wat willen de kinderen zelf? Welke ideeën hebben zij over bijvoorbeeld hun nieuwe kamer of de omgangsregeling?

Het verwerken van een scheiding is voor elk kind anders. Sommige kinderen hebben meer tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen dan anderen. Blijf open en ondersteunend naar je kinderen toe en zoek hulp als dat nodig is.

Voer voor zover nodig het gesprek over de scheiding nogmaals. Herhaling is niet erg, soms lijkt het goed te gaan met je kind als dat toch niet zo is. Blijf met je kind in gesprek. Uiteraard is ieder kind is anders en jullie kennen je kind het beste. Praat hierover samen over als ouders om af te stemmen hoe jullie het beste met de gevoelens en behoeftes van jullie kinderen om kunnen gaan.

Professionele hulp

Het kan voor een kind heel fijn zijn als er iemand in zijn of haar omgeving is die ze in vertrouwen kunnen nemen. Dit kan een docent zijn, een buurvrouw of bijvoorbeeld een familielid. Ook op internet is veel informatie te vinden; Villa Pinedo is dé plek voor kinderen van gescheiden ouders. Op deze website staan talloze filmpjes van lotgenoten en kunnen kinderen een buddy krijgen om mee te chatten. Ook voor ouders staat er veel informatie op de website. Je vindt Villa Pinedo hier.

Zoek professionele hulp als je kinderen extra ondersteuning nodig hebben. Een kindercoach kan je kinderen helpen bij het uiten van hun gevoelens en het verwerken van de scheiding. Scheiden in Utrecht kan jullie in contact brengen met kindercoaches en onze mediators kunnen zelf ook met jullie kinderen in gesprek gaan.

De mediators van Scheiden in Utrecht kunnen jullie helpen het gesprek met de kinderen voor te bereiden en de scheiding op een goede manier, in gezamenlijk overleg, af te wikkelen. Neem voor meer informatie over scheidingsmediation in Montfoort, Utrecht, Vleuten of omgeving en voor het maken van een vrijblijvende afspraak contact met ons op via telefoonnummer 030-2072016 of info@scheideninutrecht.nl.

Scheiden in Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

Evelien van Elst en Michelle van Bommel

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scheiden in het buitenland

Scheiden is een emotioneel en complex proces, ongeacht waar het plaatsvindt. Bij een scheiding in het buitenland moeten jullie ook rekening houden met diverse juridische

Lees verder »