Een scheiding is al behoorlijk pittig, maar als het ook nog eens een internationale scheiding is en je kinderen erbij betrokken zijn, wordt het helemaal ingewikkeld. Verhuizen met kinderen na een scheiding brengt zo zijn eigen uitdagingen met zich mee. Er zijn speciale regels en beperkingen waar je rekening mee moet houden, en die kunnen verschillen per land en per juridische situatie. Wij helpen je graag om de weg te vinden in dit doolhof van regels als het gaat om verhuizen met kinderen na een scheiding in het buitenland. Laten we eens kijken naar waar je rekening mee moet houden:

 • Wetten en regels
  Internationale wetten en verdragen spelen een grote rol bij dit soort verhuizingen. Denk bijvoorbeeld aan het Haags Verdrag van 1980, dat gaat over internationale kinderontvoeringen. Het kan zijn dat jouw situatie hieronder valt.
 • Wat is het beste voor het kind?
  Het belangrijkste is altijd wat het beste is voor het kind. Rechters kijken naar dingen zoals hoeveel contact het kind heeft met beide ouders, hoe goed de opvoeding is en in welke omgeving het kind terechtkomt.

 • Toestemming en meldplicht
  In sommige landen heb je toestemming nodig van de andere ouder of zelfs van de rechter voordat je met je kind naar het buitenland verhuist. In andere gevallen moet je het gewoon melden.

 • Co-ouderschap en regels over verhuizen
  Als je co-ouderschap hebt, zijn er misschien speciale regels over verhuizen die je moet volgen. Deze regels kunnen bepalen of je zomaar met je kind naar het buitenland kunt verhuizen.

 • Waar ga je naartoe en hoe ziet het daar uit?
  Rechters willen weten hoe het leven eruitziet voor je kind op de plek waar je naartoe wilt. Denk aan dingen zoals scholen, dokters en of er vrienden en familie zijn.

 • Praat met elkaar
  Goede communicatie tussen jou en de andere ouder kan veel problemen voorkomen. Probeer samen oplossingen te vinden die voor jullie allebei werken en vooral goed zijn voor jullie kinderen.

 • Mediation kan helpen
  Als jullie er samen niet uitkomen, kan mediation een goede oplossing zijn. Hierbij helpt een neutrale derde partij jullie om tot een beslissing te komen.

 • Terugkeergaranties
  In sommige landen moet je beloven dat je met je kind terugkomt, zodat het contact met de andere ouder behouden blijft.

  Als je gaat verhuizen met je kinderen na een scheiding in het buitenland, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle regels en beperkingen. Praat daarom met experts en werk samen om de beste oplossing te vinden voor jouw kinderen. Wij als scheidings mediators in Vleuten en omgeving staan klaar om jullie te helpen.

Scheiden in Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 

Michelle van Bommel en Evelien van Elst 

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scheiden in het buitenland

Scheiden is een emotioneel en complex proces, ongeacht waar het plaatsvindt. Bij een scheiding in het buitenland moeten jullie ook rekening houden met diverse juridische

Lees verder »