Een veel gestelde vraag tijdens het scheidingsproces is: wat blijft er netto over na de scheiding? Er heerst vaak onduidelijkheid over toeslagen zoals het kindgebonden budget, kinderbijslag, huurtoeslag, en andere regelingen die je na een scheiding kunt aanvragen. In dit artikel bespreken we welke toeslagen er zijn, welke voorwaarden gelden, en wat er verandert in 2025.
Huurtoeslag tijdens de scheidingsprocedure
Als jij of je (ex-)partner tijdens het scheidingsproces een huurwoning toegewezen krijgt, is het mogelijk om huurtoeslag aan te vragen, zelfs als de scheiding nog niet formeel is afgerond. Een belangrijke voorwaarde is dat jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Dit zorgt ervoor dat jullie geen toeslagpartners meer zijn. Er wordt dan gekeken naar de individuele financiële situatie. Let er wel op dat de huurprijs en het vermogen binnen de wettelijke grenzen moeten vallen. In 2025 geldt dat het maximale eigen vermogen om voor huurtoeslag in aanmerking te komen €37.395 is voor een alleenstaande.
Kinderbijslag na de scheiding
De kinderbijslag blijft ongewijzigd na een scheiding, maar jullie kunnen samen afspraken maken over wie de kinderbijslag ontvangt. De ouder die de kinderbijslag ontvangt, kan ook aanspraak maken op het kindgebonden budget. Bij co-ouderschap is het mogelijk om de kinderbijslag per kind te verdelen, zodat iedere ouder voor één of meerdere kinderen kinderbijslag ontvangt. De ouder die kinderbijslag ontvangt, ontvangt ook het kindgebondenbudget.
Kindgebonden budget: voorwaarden en wijzigingen
Het kindgebonden budget is bedoeld als financiële tegemoetkoming in de kosten van kinderen. Het “volgt” de kinderbijslag: de ouder die kinderbijslag ontvangt, kan mogelijk ook recht hebben op het kindgebonden budget. Voorwaarden zijn onder andere dat je niet te veel verdient en dat je vermogen binnen de wettelijke grenzen blijft (in 2025 maximaal €141.896) Bij co-ouderschap kan onder bepaalde voorwaarden elk van de ouders kindgebonden budget ontvangen. Dit geldt als je als ouder minimaal 156 dagen per jaar de zorg hebt over een minderjarig kind.
Inkomensafhankelijke combinatiekorting: afschaffing in 2027 in plaats van in 2025
Ouders met kinderen jonger dan 12 jaar en een inkomen kunnen in aanmerking komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit is een belastingkorting die wordt verrekend via de aangifte inkomstenbelasting. De korting is bedoeld om het werken voor alleenstaande ouders, en een eventueel minder verdiende partner te stimuleren. De inkomensafhankelijke combinatie korting zou eigenlijk worden afgebouwd vanaf 1 januari 2025. Dit is nu uitgesteld naar 1 januari 2027. Voor kinderen geboren vóór 1 januari 2027 blijft de korting van toepassing, maar deze verdwijnt uiteindelijk stapsgewijs tot in 2037.
Kinderopvangtoeslag na de scheiding
Als kinderen naar de opvang gaan, kun je kinderopvangtoeslag aanvragen voor de uren die je zelf betaalt. Na de scheiding wordt deze toeslag gebaseerd op je eigen inkomen en niet meer op het gezamenlijke inkomen. Ook hier geldt dat je niet op hetzelfde adres als je ex-partner ingeschreven mag staan. Als alleenstaande ouder ligt de kinderopvangtoeslag vaak een stuk hoger dan voor samenwonende of getrouwde stellen.
Hulp nodig?
Het aanvragen van toeslagen kan ingewikkeld zijn, vooral na een scheiding. Over het algemeen kun je toeslagen aanvragen vanaf de eerste maand nadat de scheiding officieel is ingeschreven bij de gemeente en jullie op verschillende adressen staan ingeschreven. Op de website van de Belastingdienst kun je zelf een proefberekening maken.
Wil je professionele hulp om jouw situatie helder in kaart te brengen? Wij helpen je graag met het berekenen van jouw recht op toeslagen en andere financiële regelingen na de scheiding. Neem contact met ons op via info@scheideninutrecht.nl of bel 030-2072016 voor een afspraak.